Corndollies/Oogstsymbolen

Strovlechten een eeuwenoude techniek

Sinds vele duizenden jaren voor Christus wordt er met stro gevlochten.

Vroeger werden oogstsymbolen gevlochten van stro om de Godin van het koren, Ceres, gunstig te stemmen.
De mensen waren Nomaden en trokken van de ene vruchtbare plek naar de andere, in die tijd werd men zich bewust van de natuur, voldoende zon en regen betekende een goede oogst. Deze krachten moesten ergens vandaan komen en werden toegeschreven aan Ceres, de Godin van het koren.
Om haar te bedanken voor de goede oogst werden er afgodsbeelden/oogstsymbolen gemaakt.
Dit werd gedaan van het laatste stro van de akker.

In het begin werd enkel de laatste schoof bewaard, maar met enkel zo'n schoof bewijs je ook niet veel eer aan de Godin, dus ging men de schoof aankleden en voorzien van armen, dit moest de Godin voorstellen.

CERES GODIN VAN DE OOGST / CERES GODESS OF THE HARVEST

Nog weer later ging men vlechten met stro en zo kreeg elke streek zijn eigen oogstsymbool.
Die elk jaar weer aan het eind van de oogst werd gemaakt van de laatst schoof van de akker.

Gedacht werd dat de Godin op de akker woonde en zich steeds verder terug trok tot in de laatste schoof en daar werd dan de vlecht van gemaakt, zodat de Godin als het ware gevangen was in de vlecht.

In Engeland zijn hiervan veel voorbeelden bewaard gebleven, Corndollies worden ze genoemd, Corn van koren en Dolly komt van idol wat afgod betekend.
Elke streek had zijn eigen vlecht. Een goed voorbeeld van een vlecht waar je aan de naam je kunt afleiden waar hij gemaakt werd is de Welshborderfan uit Wales of de Mordiford die ook de naam van de streek draagt.
Een vlecht of oogstsymbool werd altijd met veel ceremonieel naar de boerderij gebracht. Daarvoor werd het mooiste meisje van het dorp uitgekozen, zij kwam op een versierde wagen te zitten. Het hele dorp liep uit voor het feest en men danste rond de wagen tot ze bij de boerderij waren. Daar overhandigde de oogstkoningin de vlecht aan de boerin, zij moest er voorzorgen dat de Godin, die in de vlecht zat, goed de winter door kwam. In het voorjaar werd de vlecht weer terug gebracht naar de akker, zodat de Godin weer zou kunnen zorgen voor een goede oogst.

Oogstsymbolen werden vroeger altijd door de knecht gevlochten, de techniek werd doorgegeven van vader op zoon.


Mijn kennismaking met strovlechtwerk

Het is ook alweer enige tijd geleden (in 1979) dat ik voor het eerst in contact kwam met strovlechtwerk. Voor die tijd had ik nog nooit gedacht dat je zou kunnen vlechten met stro. Wel had ik als kind gevlochten met russen en biesen of een mooi kransje van korenbloemen.
Er is veel in de natuur waarmee je kunt vlechten, maar dat is nog niets vergeleken met stro.
De eerste keer dat ik vlechtwerk zag was ik helemaal verkocht het fascineerde mij enorm. Dat wilde ik wel eens proberen, een boekje was snel gekocht, niet wetende waar ik aan begon.
En heel overmoedig als ik was, dacht ik dat doe ik thuis zelf wel even, ik ben toch zo handig.
Maar dat viel wel even tegen.
Een goede beschrijving dat wel maar het lukte maar niet en dus werd alles weer in de kast gelegd, misschien om later nog eens te proberen.

Maar soms bestaat het toeval, een oproep in het Mededelingenblad van de NBvP, bracht uitkomst.
Hierin werden vrouwen gevraagd die zouden willen leren strovlechten om dit weer door te geven aan anderen. Natuurlijk heb ik hier direct op gereageerd.

En tijdens deze cursus die werd gegeven door mevrouw Bakker- Boekel, leerde ik de echte kneepjes van de strovlechtkunst.
Dat je mooi materiaal moet gebruiken en wat is mooi materiaal, hoe wordt er geoogst, wanneer oogst je, hoelang moet het stro worden geweekt en alles wat belangrijk is voor het vlechten met stro.

Paard

Stro heeft ongekende mogelijkheden en dat wil ik graag laten zien op deze site.



Materiaal:
zomertarwestro is zeer geschikt

Roggestro is erg dun, maar heel mooi om mee te vlechten
Triticale is een kruising tussen tarwe en rogge en laat zich uitstekend verwerken tot mooie vlechten.
Haverstro is door zijn mooie goud-gele glans uitermate geschikt voor kerstversiering, zoals sterretjes en engeltjes.
Om te vlechten moet het stro geweekt worden in water. Hoelang dit moet hangt af van de stugheid van het stro, dit is een kwestie van uitproberen.